Anteckningar från landet vinterfägring: Grönkål.

Jag vill slå ett slag för grönkål som en växt att placeras i finrabatten. Speciellt som höst- och vinterfägring. Den står stor och stark och vackert grön när det mesta runtomkring ser allmänt sorgligt ut.

Grönkål sent i januari Göteborg - kale in late january Garden Room Style
Grönkål i slutet av januari, Göteborg

Grönkål (Brassica oleracea) är som många vet god och nyttig att äta. Men jag finner inte mycket information om dess värde som fägring. Vilket är tråkigt, den är ju urtjusig, ser nästan lite utomjordisk ut. Genom att plantera grönkål tillsammans med prydnadsbuskar och blommor slå man två flugor i en smäll. I USA kallas det foodscaping, vilket innebär en integrering av matvärde och prydnad i samma utrymme. Resultatet blir en kombinerad köks- och finträdgård.

Grönkål sent i januari Göteborg, GardenRoomStyle - kale in late januari - Garden Room Style
Grönkål i slutet av januari, Göteborg.

Grönkål finns i ett flertal olika sorter. Det finns kålsorter som har använts för dekorativa ändamål sedan länge. Här hänvisar jag till den “vanliga” grönkålen som vanligtvis odlas i köksträdgårdar, odlingslotter eller pallkragar. Det finns stora blad, kruskiga blad och avlånga blad. Även olika färger. Den röda är flott, exv Brassica oleracea Sabellica-gruppen ‘Sympatic’ alternativt ‘Scarlet’. Kombinera gärna efter smak (på mer än ett sätt)!

Grönkål sent i januari Göteborg - kale in late january - Garden Room Style
Grönkål i slutet av januari i Göteborg.

Grönkål är en tvåårig växt, den är som vackrast det första året. Andra året får den gula blommor och sedan dör den. Den kan förodlas eller frösås runt april. Grönkål är lätt att odla, även om den kräver en del näring, och funkar i större delen av landet. Är en av få växter som kan skördas vintertid. Wexthuset har mycket information om hur, var och när och allt annat.