Anteckningar från landet vinterfägring: Trollhassel

Ja, snön föll. Det var trots allt första februari, vad mer hade vi att förvänta oss? Även här i Göteborg vet vi att vintern är långt ifrån över. Trots att den började i slutet av november. Känns lite som en ändlös historia.

Morgonens syn på trollhassel (Hamamelis x intermedia, troligen ‘Diane’) räddade dagen. Man blir bara så glad över dessa tappra blomster! Vad troll i namnet hänvisar till vet jag inte. På engelska kallar man det witch hazel, vilket översätter till häxhassel. Troll och häxor. Har det något med blommornas form att göra månntro? Och att de blommar så tidigt, när inte mycket annat gör?

En bra teori, men i detta fallet betyder tydligen inte witch häxa utan har sitt ursprung i det gamla engelska ordet wiche, som betyder böjbart. Då återstår bara en förklaring till troll …

Hamamelis x intermedia 'Diane'
Trollhassel – Hamamelis x intermedia ‘Diane’

Egentligen vet jag faktiskt inte hur jag skall förhålla mig till denna buske. Vad kan vara mer extraordinärt än blomning första februari?? När man tar sig en titt runt omkring. Ingen blomma någonstans, eller åtminstone väldigt lite. Men sen då, alla andra månader om året? Då känns trollhasseln något mer intetsägande. Den blir grön, bladen har flikig kant och ett nästan plisséformat nervmönster. Den bidrar mycket väl till en ‘grönt är skönt’ känsla.

Men som utgångspunkt. Man planterar en trollhassel för att den ser upplyftande söt ut på vintern! Det finns flera olika sorter med varierande färger från gul, gul/orange till rött. Efter ståndortsfaktor är färgen förslagsvis en bra utgångspunkt att välja sort.

Namn: Hamamelis x intermedia / Trollhassel
Zon: 1-3 beroende på sort
Jord: Väldränerad men fuktighetshållande näringsrik jord.
Ljus: Sol till halvskugga