Bara gröna växter till mönstrade gardiner.

Bara gröna växter till mönstrade gardiner - Garden Room Style.

Krukväxter har haft hög profil i inredningssammanhang ett par år nu. Men det är inte första gången i historien. I slutet på 1800-talet / början på 1900-talet var folk (med pengar) som galna i dem. Speciellt större varianter som förmakspalm (Howea forsteriana), den ser man nästan på vart enda foto från den tiden. Växter var ett sätt att visa status.

Ett antal årtionden senare, 1970-talet mer bestämt, var vurmen för krukväxter återigen lika stor. Denna gång med lite annan karaktär och växterna återfanns nu även i “vanliga” hushåll, inte bara i de mer bemedlade. Ju fler man kunde få in desto bättre.

Hand i hand med krukväxternas popularitet på 1970-talet gick starka färger och häftiga mönster på diverse inredningstextilier. Hur skulle man göra för att få ihop den rätta looken?

Jag tycker det är roligt med gamla böcker. Vid ett besök i en second hand affär hittade jag ‘Stora boken om krukväxter‘ utgiven av ICA förlag 1979. Här finner man tips om det mesta som rör krukväxter; vilka blommor som blommar när, hur man sätter frön och kärnor, växter som inte behöver så mycket ljus, beskärning mm.

Det kapitel som jag tyckte var roligast att läsa handlande om allt de vackra man kan göra med blommor och växter – var och hur de skall placeras och tillsammans med vad. En sida har större rubrik än de andra där texten lyder “Bara gröna växter till mönstrade gardiner”. Budskapet är att växter och gardiner inte skall konkurrera med varandra utan framhäva varandra. I en av bilderna visas gardiner i engelsk kretong med gröna växter och en brokbladig kroton (Codiaeum variegatum) i mitten. Bara så perfekt!

Som en fotnot – i samband med skrivandet av detta inlägg hittade jag en jättefin blogg om växter i hemmet som heter Blomfantast. Mycket matnyttig info där!