Det kurviga i trädgården är tillbaka.

Den kurviga formen har under det senaste året vuxit starkt i popularitet. Inom inredning såväl som mode, varför inte i trädgården? Under pandemin har önskan om det naturliga intrycket grott. Raka linjer är inte vanligt förekommande i naturen, varför ha dem i trädgården?

Det finns två vanliga former inom trädgårdsdesign, den raka och den kurviga. Den raka är den vanligaste, de flesta villaträdgårdarna har en “kantig” grundform. Denna upplevs ofta som modern och passar avskalad minimalistisk arkitektur.

Men raka linjer kan samtidigt kännas linjära, tänka inom boxen, fyrkantiga och faktiskt ganska tråkiga. Det är där som den runda formen kan hjälpa till, den ger ett mjukare intryck och kan lura ögat att se bortom den kvadratiska grundformen.

Parc Güell, Barcelona, bench in curvy shape - Garden Room Style
En bänk med kurviga former i Parc Güell, Barcelona

Hur kan man introducera en kurvig form i sitt gröna rum? En idé är att ha kurviga gångar. En annan att göra rabattkanten kurvig. Eller att ha mjukt formad inredning, t ex stolar och bord eller en rund spegel. Man kan också formklippa buskar (om de gillar det) och plantera blommor med cirkulär form. Några förslag är bolltistel (Echinops bannaticus), allium, dahlior, tagetes eller varför inte hortensia? Välj en planta som gillar läget den planteras i.

Mosaik Parc Güell - Garden Room Style
Kurviga former i Parc Güell, Barcelona

Även om den runda formen just nu trendar inom flera designområden, var det nog The RHS Chelsea Garden Show 2019 som accelererade den inom trädgård. Där förekom kurviga former flitigt. Är man riktigt modig och vill ha något som ingen annan har kan man känna sig inspirerad av The M&G Garden. Där hade man integrerat 100 meter av återvunna metallrör som slingrade sig som en orm genom det gröna.

En tideålder som var starkt präglad av den naturliga, kurviga designformen var Jugendperioden i slutet av 1800-talet, början av 1900-talet. Det var under denna tiden som den spanska arkitekten Antoni Gaudí hade sin guldålder i Barcelona. Att designa raka projekt var inte på hans radar över huvudtaget. Över hundra år senare kan man med fördel ta sig en titt på hans kreationer, om man inte redan gjort det, för nutida inspiration.