En skog av olivträd – i kruka.

Krukor och olivträd bakom Hôtel de Ville i Marseille -  Garden Room Style
Krukor och olivträd bakom Hôtel de Ville i Marseille

Fleråriga växter i kruka är en vinnare. Med en snygg kruka och en frodig växt slår man två flugor i en smäll. Man får kontrollerad växtmiljö och kan välja precis den jord som behövs. Sniglar och liknande har det inte fritt fram. Krukan är dekorativ på vintern även om inte växten är städsegrön. Och så kan man flytta runt växten när man känner för det och/eller när det behövs. Det finns ju också nackdelar naturligtvis. Jag tänker då främst bevattning. Om möjligt är ett bevattningssystem att föredra. Växter växer dessutom (!!), förr eller senare måste de ut ur krukan och ner i marken. Näringen i krukjorden försvinner också gradvis vilket inte är bra för tillväxten.

Har de senaste åren sett flera exempel ute i Europa där man i städerna dekorerar offentlig miljö med krukor. Då pratar (skriver?) jag inte en vanlig trädgårdskrukstorlek, utan megastora krukor. Och wow, vilken snygg effekt! I bilderna här visas en plaza bakom Hôtel de Ville i centrala Marseille, södra Frankrike. Jag har inte räknat krukorna men det är säkert minst tjugo stycken. Ca 1.60m höga, gjorda av okänt material men med en bronsfärgad yta. I alla krukor finns olivträd planterade. Man har här fått till en slags urban skog. Jag blir lika impad varje gång jag ser den.

Krukor i Marseille - Garden Room Style

Även här i Sverige har vi olivträd i kruka. Och det funkar ju under sommarhalvåret. Kombon blir här och där stående kvar utomhus även vintertid har jag noterat. Och det är ingen vinnare. Dels är det för kallt i detta land för olivträd. Dels bryts de ner av vinterblötan. Vill man behålla sitt olivträd i kruka fin i flera år är man bara tvungen att ta in den under vinterhalvåret. Så är det.

Krukor och olivträd bakom Hôtel de Ville i Marseille - Garden Room Style