Och så kom dimmers till trädgården.

Hur mänskligheten har överlevt utan dimmers i trädgården kan man fråga sig. Menat som ett skämt – eller kanske inte?

Jag älskar belysning både inne och ute, ljuset såväl som armaturer. Utomhus brukar de sistnämnda inte vara så jättesexiga även om de börjar bli bättre. Men egentligen tycker jag inte att det för denna grupp är utseendet som betyder något. Det är effekten. Helst skall man inte se armaturen alls, endast ljuset. Läckert.

Philips Hue Outdoor belysning.
Philips Hue Outdoor.

Ljuset är onekligen det viktigaste, det är liksom huvuduppgiften! Men det betyder inte automatiskt att mer är bättre. I min mening är mycket belysning alldeles för stark, inne som ute. Ljuset förstärks av mörkret. Sätter du på en lampa mitt på dagen (även på vintern) känns inte ljuset så starkt. Men sätter du på samma lampa när det är mörkt upplevs det genast mycket mer påträngande. Ibland kan det vara önskvärt, ofta inte.

Det är där dimmers kommer in i leken. Personligen är jag väldigt ljuskänslig, dimmers har gjort all skillnad för mig. Helt underbart att kunna kontrollera ljusstyrkan! Starkt när man behöver, inte så starkt när man är ute efter en mysigare atmosfär.

Dimmers inomhus är gamla nyheter. I trädgården inte lika mycket. Det finns inte alls lika många möjligheter att justera styrka på trädgårdsbelysningen. Faktum är att detta känns som ett ganska tekniskt ämne. Inomhus kan man lätt lösa dimning med en dimbar glödampa.  Utomhus finns ett flertal saker att tänka på innan men ens kommer till dimmers. Skall man t ex ha belysning med lågspänning eller via vanliga elnätet? Eller kanske båda?

Ett system som jag inte testat men som känns intressant är Philips Hue Outdoor. Är det någon som har erfarenhet av detta? Känns kul att det inte bara finns dimningsfunktion utan även möjlighet att ändra färg och karaktär på färgsystemet (Smaragd Island, Norrsken och Tropisk skymning – kolla hemsidan). Smidigt med en app som kontrollcenter också.

Men jag tror att det är bäst att tänka åtminstone två varv runt detta ämne. Först måste man skapa en vision, vad exakt är det egentligen jag är ute efter? Och sedan tackla det tekniska.

Philips Hue Outdoor - trädgårdsbelysning
Philips Hue Outdoor