På besök i Gatenhielmska reservatet.

I helgen var jag på besök i Gatenhielmska reservatet som ligger i Majorna, Göteborg. Detta är ett av stadens äldsta (sista) och bäst bevarade områden och visar hur Göteborg såg ut på 1700-talet, innan de stora bränderna. Mycket charmigare blir det inte. Inte hur det ser ut idag i alla fall. På 1700-talet var detta ett mycket fattigt område. Nära hamnen som det ligger kan jag tänka mig att både det ena och det andra försiggick här. Men nu, ja nu, ser det ut som en gammaldags trädgårdsutopi.

Gatenhielmska reservatet - Göteborg - Garden Room Style

Inte nödvändigtvis en svensk dock. Tittar man närmare på urval av blomster i bilden ovan ser man mycket som jag inte tror man såg i en svensk trädgård på 1700-talet. Till exempel hortensia (Hydrangea macrophylla) som kom till Europa från Japan på 1700-talet. Kan tänka mig att det tog ett hundratal år åtminstone innan den omfamnades av Majorna. Lavender (Lavandula angustifolia) är en annan växt med inte särdeles långvariga svenska traditioner. Eller fikon träd (Ficus carica) för den den delen heller. Den sistnämna trivs nog som fisken i vattnet här, för att vara i zon 2, läget är mycket skyddat och flödar i sol.

Gatenhielmska reservatet - Göteborg - Garden Room Style

Men vem bryr sig om detaljer? Detta är ett fantastiskt mysigt område att besöka. Oavsett om man är turist eller Göteborgare. Och tack och lov att det finns kvar! I början av 1930-talet upprättades en stadsplan som skulle ha inneburit att de gamla husen i reservatet revs och ersattes av ny bebyggelse. Men efter starka protester ändrades planerna och istället inledde Kulturminnesföreningen Gathenhielm en upprustning av byggnaderna. Idag finns främst föreningslokaler, bostäder och ateljéer i Gathenhielmska Reservatet.

Gatenhielmska reservatet - Göteborg - Garden Room Style