Tankar om vertikala trädgårdar.

Jag har funderat lite på det här med vertikala trädgårdar. Vissa kallar dem gröna väggar. Andra växtväggar. I Italien hänvisar man till och med till bosco verticale (vertikal skog). Oavsett namn, grönt på höjd är onekligen en fägring!

Vertikal trädgård / Grön vägg - Garden Room Style
Grön vägg i London

Fick för en tid sedan förmånen att lyssna till ett webbinar i ämnet via Trädgårdsakademin. Där pratade Lars Höglund från Butong om hur hans företag jobbade med levande fasader, omvärldsanalys och dess plats i den svenska arkitekturen. För tio år sedan var levande fasader (ännu ett begrepp) ovanligt i Sverige. I dag ser man de lite varstans.

I offentliga sammanhang finns det olika system som används. Kassetter, fickor/kärl, rännor/lådor, block och stenull. Några av dessa principer passar även den mindre trädgården, framförallt fickor/kärl och rännor/lådor. Men utan att bli allt för teknisk – när jag lyssnade på Lars föreläsning var det två saker jag tänkte på att man måste ha i åtanke även i en villaträdgård (balkong, terrass) om man är intresserad av en vertikal trädgård.

Vildvin som vertikal trädgård / grön vägg vid Tjolöholms Slott - Garden Room Style.
Vildvin – Tjolöholms slott.
Vertikal trädgård / grön vägg i London - Garden Room Style
Grön vägg i London.

För det första bevattning. Här få man tänka till lite. Man kan inte använda stora krukor / kärl. Vilket innebär att de man använder inte kan hålla mycket vatten i reserv. De torkar ut fort och måste vattnas ofta. Var får man vattnet ifrån? Använder man vattenkanna, har man tillgång till kran utomhus med möjlighet att använda ett bevattningssystem?

För det andra. Det finns ett antal olika odlingssystem för gröna väggar att köpa. Men hur se de ut? Tänk på att de flesta av växterna du odlar vertikalt vissnar ner under vintern. Vad finns då kvar? Många av systemen man ser är inte vackra. Man kan inte dölja dessa odlingssystem särskilt lätt, se till att du tycker om dem nakna! Och tänk på att de kan bli tunga, kan därmed inte hängas överallt!

The Royal Horticultural Society har väldigt behjälplig information om gröna väggar där man diskuterar olika typer av väggar och vilka växter som passar. Att inte förglömma, gammaldags som det verkar i sammanhanget, klängväxter är faktiskt också en form av grön vägg …