Växtporträtt av Boliviabegonia.

Bättre sent än aldrig kan man ju säga. Boliviabegonia (Begonia boliviensis), som man förstår från namnet, kommer från Anderna i Bolivia. Den introducerades i Europa 1864 av engelsmannen Richard Pearce och kom till Sverige 1872. Mina ögon öppnades inte för denna skönhet förrän förra året. Var har jag varit? För att vara ärlig är jag faktiskt egentligen inte en begonia fan. Men för att vara en sommarblomma är hela arten härdig i svenskt klimat. Begonior tål blåst och är överlag lätta att underhålla. Begonior kommer i en mängd olika färger och former. Varför jag valt att göra ett växtporträtt av Boliviabegonian är den exotiska looken med dess smala, flikiga blad och blommor. Det är helt enkelt en väldigt behagfull blomster!

Boliviabegonia - fleuroselect - GardenRoomStyle
Begonia cultivars California Sunlight

Boliviabegonian ‘Summerwings’ blev av Mäster Grön vald till årets sommarblomma 2020. Juryns motivering löd “Tänk dig en ytterst gracil balettdansös i tunn kjol. Hon rör sig lätt som dansande i vinden. Sådan är Boliviabegonians enskilda blomma. Tänk dig henne i hundratal, ja i en jättestor ensemble, där dansarna avlöser varandra länge och ihärdigt. Sådan är växten.”

Begonia Bertinii boliviensis 'San Francisco' - GardenRoomStyle
Begonia Bertinii boliviensis ‘San Francisco’

Växten trivs bäst i halvskugga, vilket är litet ovanligt för en sommarblomma. Den kan därför lysa upp “mörka” hörn där inte andra orkar med. Den tål även viss torka. Dess knöl kan vinterförvaras frostfritt och därmed kan växten återuppstå flera säsonger.

Begonia x intermedia 'Bertinii' - gardenia.net - GardenRoomStyle
Begonia x intermedia ‘Bertinii’ – gardenia.net

Hur skall man då designa trädgårdsrummet med Boliviabegonian? Jag tänker omedelbart i en fin kruka, gärna small och hög. Vissa förespråkar att mixa färger. Själv tycker jag att en färg är mer effektfullt. Ett annat alternativ är i ampel – dess hängande form passar här utmärkt. Den passar givetvis med andra växter också där man kan använda sitt eget omdöme. Kanske i framkanten av en upphöjd rabatt? Glöm bara inte det halvskuggiga läget. Boliviabegonian köps bäst tidigt på våren, typ nu med andra ord. Om allt går som planerat ger den sedan fägring tills den första frosten gör entré.