Kungen och apelsinerna = orangerie.

När jag för något år sedan besökte Versaille utanför Paris var min slutsats att om man inte har sett trädgården där så har man verkligen gått miste om något. Inte minst att inse SKALAN! Trädgården är gigantisk och allt är anlagt. Tycker man det nu så kan man ju tänka sig vad 1600-tals personer ansåg.

Versailles trädgård skapades successivt under hela 1600-talet med mest krut mot slutet av århundradet. Trädgårdsprojektet kostade enorma pengar. Målet var att skapa en trädgård som imponerade, en plats där man kunde underhålla sina gäster, en levande teater. Det lyckades man med.

På 1500-talet anlände söta apelsiner till Europa. De var sällsynta och därmed dyra. En ypperlig frukt att imponera med. Genom diverse (makt)metoder lyckades Ludvig XIV tillskaffa sig tusentals apelsinplantor. Som man insåg måste skyddas från vinterkyla. Lösningen blev kallad ett orangerie (apelsin). Naturligtvis var Ludvigs orangerie av en storlek de flesta av oss bara kan drömma om.

Men vill man ha medelhavsplantor är det viktigt att vinterskydda dem. Något att ha i åtanke när man inhandlar. Hörde någon som pratade om att förvara sitt nyinköpta olivträd modell större i stallet vintertid. Det är inte alla som har den möjligheten heller …