En bild av en engelsk 80-tals trädgård.

Vem kan låta bli att le åt den här bilden? Inte jag. Det du ser är en engelsk trädgård daterad ca 1982. Växterna, och framförallt växtkombinationen, var då högsta modet. Bilden finns med i den senast upplagan av Garden Answers som just detta år fyller 40 år. Man firar genom att ta sig en titt i arkivet.

Trädgård 1980-talet England, Garden Answers Magazine - Garden Room Style
En engelsk trädgård anno ca 1982.

Ibland kan det kännas som att det inte händer så mycket på trädgårdsdesign-fronten. När man ser bilderna i tidningen blir det dock ganska uppenbart att det visst händer saker! En sådan här trädgård skulle med största säkerhet inte anläggas idag. Den är alldeles för brokig för nutidens smak. Säkerligen också alldeles för färgglad, felt färgglad. Själv dras jag lite till “crazy” och kan se åtminstone en fördel här. Det finns vinterfägring!

Denna bild är som sagt från 1982. Men modet med de växterna och färgskalan som visas kommer från 1970-talet. Det skulle vara brokbladigt, det skulle vara städsegrönt, det skulle vara barr, det skulle vara designglada hårda ytor, och det skulle vara färg, ju mer desto bättre. Här visas ett antal krukor som man kan utgå ifrån var en annan trend.

Om man ser till det relevanta trädgårdsmodet måste jag säga att de verkligen fått ihop en fin trädgård här. Det kanske inte är vår tids melodi, men ändå snyggt. Och så ler man.

Som en fotnot kan nämnas att i artikeln jag skriver om intervjuas Andy Sturgeon, idag en världsberömd designer, då anläggare. Ganska kul att läsa hans kommentar om att det flitigt planterades sorter med barrväxter som annonserades vara av dvärg-storlek men med tiden blev över 6 meter höga. Kanske inte vad man vill ha …