Rött och rosa – en palettskala för gröna rum.

Färg – vad finns det inte att älska? Inget, om du frågar mig. Det skulle väl i så fall vara färger som skär sig. På fel sätt. Inte annars. Man skall inte vara rädd att experimentera med färger, testa kombinationer som man inte trodde funkade. Varför inte rosa och rött? Tjusningen med denna kombo upptäckte jag ganska nyligen av en olyckshändelse. En dag råkade jag lägga ett rosa tygstycke på min röda soffa och wow! Rött och rosa hade mig på kroken.

Rött och cerise och trädgård - pink and red and garden - Garden Room Style
Rött och rosa – en färgkombo som trendar i gröna rum.

Jag testar att skriva in nyckelorden rött och rosa i en sökmotor. Ett antal modebilder visas – färgkombon är lika läcker med till exempel en ceriserosa blus och röd kjol. Men i denna blogg är det ju trädgårdsdesign som är huvudämnet.

Vilket för mig till Elmia Gardens hemsida. Mässan kommer inte hållas förrän i september men det finns massor att säga innan dess. Inte minst inom området trädgårdstrender. Under rubriken Garden Trends presenteras tre tydliga trender för 2022. En av dessa heter ‘Lust & Längtan‘ och baseras på “passion för växter, lusten till livet och längtan efter att mötas”.

Med sådan känslosvallning blir jag inte förvånad över att färgpaletten har en fokus på rött och cerise. Trender och trädgård är i min mening något komplicerat. Det tar vanligtvis flera år för en växt att växa till sig och visa sin fulla potential. Har man planterat den för att den är trendig har nog trenden hunnit bytas ut ett flertal gånger innan dess. Och helt plötsligt är man otrendig och får börja om från början igen. Med samma resultat.

Trädgårdsdesign skall baseras på långsiktighet, passa läget, den relevanta arkitekturen och personliga omständigheter. Det förhindrar ju inte att man kan vara trendig också. När det gäller växter tycker jag att man skall satsa på sommarblommor och lökar. Här två rekommenderade sorter:

Sommarblommor
Boliviabegonia är inte bara snygg men är också lättskött. Blev utsedd till årets sommarblomma 2020. Här två röda och två rosa sorter.
Begonia boliviensis ‘Bonfire Chocolate Red’ – Röda blommor med mörka bladBegonia boliviensis ‘Bonfire’ – Röda blommor
Begonia boliviensis ‘Crackling Fire Pink’ – rosa blommor
Begonia boliviensis ‘Starshine Rose’ – rosa blommor

Tulpaner – allas favorit!
Tulipa gesneriana ’Garden Fire’ (Papegojtulpan)- röd
Tulipa gesneriana ‘Red Dress’ – röd
Tulipa gesneriana sena fylldblommiga gruppen ‘Pink Star’ – rosa – blommar i maj-juni
Tulipa gesneriana ’Dallas’ (Franstulpan) – rosa

För bästa effekt plantera lökarna tätt, så tätt som 1cm gör att du inte ser den bara jorden och bara massor av fina blomster!

Inomhus – vill man rocka rosa blomster där är det inte mycket som slår bougainvillea. Kom ihåg att den måste placeras i det allra soligaste läget.