Kakel på trädgårdsväggarna.

Att byta omgivningar emellanåt tycker jag är bra. Man får nya perspektiv – ser nya saker och möter nya människor, vilket är fördelaktigt för både inspiration och kreativitet. Dock är det väl ofta så att det man ser på andra platser, långt hemifrån, kan vara coolt just där? Att till exempel rakt av kopiera en trädgård från Marrakech till Svedala funkar inte så bra. Och då menar jag inte bara växter utan även färger och material. Förutsättningarna skiljer sig så radikalt åt att det bara blir fel. Men man kan som sagt bli inspirerad – till att göra egna tolkningar på hemmafronten. Något jag känner lämpar sig bra för detta är kakel på trädgårdsväggarna.

Handmade tile ceramic wall art leaves turquoise G Vega - GardenRoomStyle
Handmade tile ceramic wall art leaves turquoise – G Vega

Jag har precis kommit tillbaka till Göteborg från en vistelse i Alicante, Spanien. Som de flesta vet är azulejos där vanligt förekommande både högt och lågt. De är så specifika för den spanskmooriska kulturen att ens tanken på att ha dom i ens egna trädgård skär sig. Eller kanske inte? Man kan göra som i bilden ovan, göra en konstnärligt utformad tavla. Den behöver inte vara så stor, och den kan dessutom flyttas om så önskas.

Palma Hideaway House / Mariana de Delás - archdaily.com
Palma Hideaway House / Mariana de Delás – archdaily.com

Spansk kakeldesign i trädgården behöver inte heller vara traditionell. Nedan syns en muromgärdad trädgård i Palma på Mallorca. Helt släta, enkla gröna kakelplattor har här använts för att skapa en upphöjd växtbädd.

Lava Stone slabs - jpeglab - GardenRoomStyle
Lava Stone slabs – jpeglab – Nerosicilia

Få länder är så duktiga på design som Italien. Det gäller möbler, kläder och design i allmänhet. Jag upphör aldrig att förvånas över deras oändligt läckra skapelser!! Ovan är ett mycket bra exempel där man har använt ‘Lava Stone Slabs’ från Nerosicilia till att skapa en otroligt dynamisk fondvägg. Nedan är kakel jag såg vid ett tillfälle i Lamesia-området i södra Italien. Det är retro över det hela men så tjusigt!

Tiles seen in Lamesia, Italy
Tiles seen in Lamesia, Italy
West 8 - Culinary Garden @ Houston Botanic Garden
West 8 – Culinary Garden @ Houston Botanic Garden

I Houston, USA har West 8 lyckats bra med denna 1960/70-tals inspirerade väggen i en svalt pistage/eukalyptusgrön färg med geometriskt mönster. Sist men inte minst, det röda kaklet nedan hittad jag på väggen i en trapportal i Málaga, Spanien. Wow säger jag bara!

Retro wall tiles - Málaga - GardenRoomStyle
Retro wall tiles – Málaga, Spain